Microbiologisch onderzoek

laboratorium onderzoek

Naast het standaard binnenklimaatonderzoek kunt u ook door ons “lucht” laten onderzoeken in een laboratorium. Er wordt dan gekeken naar de aanwezigheid van micro-organismen

Klachten

Meestal zijn (gezondheids)klachten de aanleiding voor een incidenteel onderzoek. Veel voorkomende klachten zijn: allergische reacties, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, branderige ogen, buikpijn, droge huid, keelpijn. Om de lucht binnen gebouwen te verversen wordt meestal een luchtbehandelingssysteem gebruikt. Naast de vele voordelen die een dergelijk systeem biedt, kan het echter ook een bron voor micro-organismen zijn, gezien het veelal ideale klimaat dat er heerst. Een te groot aantal micro-organismen kan tot de hierboven genoemde klachten leiden, maar ook tot tal van andere klachten van uiteenlopende aard.

Micro-organismen

Micro-organismen zijn altijd en overal aanwezig. De mens heeft van nature een goede weerstand tegen deze organismen. Er zijn echter bepaalde soorten bacteriën, schimmels en gisten die in hoge concentratie problemen kunnen veroorzaken. Ook een aantal uitscheidingsproducten van deze micro-organismen kunnen het binnenmilieu nadelig beïnvloeden bijvoorbeeld doordat er een onaangename geur ontstaat.

Deze problemen uiten zich onder meer in:
– oog- en keelirritaties
– verkoudheidachtig gevoel
– allergieën
– infecties
– moeheid

De microbiologische omstandigheden worden onder andere bepaald door het functioneren van luchtbehandelingsinstallaties, het luchtkanalenstelsel en het schoonmaakonderhoud. Tevens is de manier waarop gebruikers omgaan met de ruimte bepalend voor de microbiologische omstandigheden. Door middel van microbiologisch luchtonderzoek wordt duidelijk gemaakt waar zich de problemen voordoen of verwacht kunnen worden.

 

Het onderzoek richt zich voornamelijk op het bepalen van het aantal ziekteverwekkende micro-organismen. In een gezonde situatie zal door het filteren van de lucht het aantal micro-organismen in de ventilatielucht lager liggen dan in de buitenlucht. Als de ventilatielucht meer micro-organismen bevat dan in de buitenlucht is er sprake van een ongezonde situatie. De oorzaak is een verontreinigde bron in het ventilatiesysteem.

Monsters

Alle microbiologische monsters worden indicatief onderzocht op bacteriën, gisten en schimmels. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Staphylococcus, Micrococcus, Penicillium, Aspergillus, Candida. Bij de metingen zal standaard de temperatuur, de relatieve vochtigheid en het CO2-gehalte bepaald worden.

Ook last van monster? Laat het ons weten, wij pakken ze.


    Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.

    captcha