Advies sensoren

Welke CO2 meter kun je het beste (niet) kopen?

Tip 1: Kies voor kwaliteit. Helaas zien we dat er grote kwaliteitsverschillen tussen CO2 meters zijn. Bovenstaande sensor word op dit moment veel verkocht. Volgens de specificaties een NDR sensor. Bij het demonteren van de sensor bleek dat dit niet zo was.  Een kwalitatieve sensor kost minimaal € 120,- (NDIR / Dual Beam) 

Kies bij voorkeur minimaal voor een Dual beam CO2 sensor of van een fabrikant zoals SenseAir / Sensirion (Zweeds / Zwitsers) 

Tip 2: Kies voor een duidelijk Kleuren display. Sensoren met een display zonder verlichting zijn slecht afleesbaar.  In de kinderopvang in bijvoorbeeld een slaapruimte is dit onbruikbaar.

Ook een versies met akoestisch alarm zijn niet aan te raden. Dit soort sensoren blijven  piepen waardoor uiteindelijk de stekker eruit getrokken word.

Kies ook voor een sensor welke temperatuur en luchtvochtigheid meet. Met deze data brengt u eenvoudig energie verbruik in beeld

Tip 3: Kies voor sensoren met toekomst

Er komt steeds meer regelgeving welke het verplicht om binnenklimaat data te monitoren voor minimaal een jaar. Kies voor een sensor welke deze mogelijkheden heeft.  

Tip 4: kies voor Veiligheid

Dataveiligheid is een belangrijk bij het online uitlezen.
Wij maken uitsluitend gebruik van 

De sensoren van AirTeq bieden u de hoogste bescherming. Het is bijvoorbeeld onmogelijk om via onze sensoren op het netwerk te komen.

Er komen steeds meer sensoren beschikbaar die hun data alleen maar door kunnen sturen naar Chinese servers (Tuya) Hier zitten risico’s aan.

 

Tip 5: Subsidie

Voor scholen is er subsidie beschikbaar voor de aanschaf van CO2 sensoren.
De sensor moet dan voldoen aan een aantal voorwaarden.

Let hierop, als de sensor hier niet aan voldoet heeft u mogelijk geen recht op deze subsidie.


De Aranet4 home is een hoogwaardige sensor, maar voldoet niet aan de subsidies regeling. 
De Aranet4 pro voldoet wel aan de subsidie voorwaarden

Laat u hierover goed informeren bij de leverancier.

Tip 6:  Aanpasbare CO2 kleuren

Geen gebouw is het het zelfde, dit heeft invloed op de drempelwaarde van de CO2.

Bij een nieuw gebouw is de signaalwaarde van CO2 800 ppm, bij een oud gebouw is dit 1400 ppm. Het is handig als deze waarde centraal en op afstand aangepast kunnen worden. 

Tip 7:  Zelfkalibrerende sensor

CO2-sensoren is bekend dat ze in de loop van de tijd last hebben van drift. Om sensordrift tegen te gaan zijn er zelfkalibrerende sensoren, zodat u uw CO2-sensor niet handmatig opnieuw hoeft te kalibreren. 

Het Bouwbesluit schrijft voor (verplicht) dat een CO2 meter een zelf kalibrerende CO2 sensor moet hebben, om er zeker van te zijn dat de metingen betrouwbaar zijn. Veel Chinese CO2 meters hebben géén zelf kalibrerende sensor, terwijl ze dit soms – ten onrechte – wel claimen

Tip 8:  Let op garantie termijnen

Op de sensoren van SenseAir zit 5 jaar volledige garantie, de verwachte levensduur is 15 jaar.
In bijna al onze producten is een SenseAir CO2 sensor aanwezig.

Tip 9: Kies voor support

Kies voor een bedrijf met eigen support en ondersteuning.
Een sensor is een meetinstrument het is belangrijk dat deze op juiste plaats hangt. Vraag daarom om een plaatsingsinstructie.

Sensoren bestellen bij  een webshop is meestal geen goed idee als het gaat om service.